[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Nätverket] [Arkiv]


Järven har gått över sjön från öster till väster i lugn galopp. Järvbesök på Nydalasjön

Den 23 januari 2005 täcktes Nydalasjöns is av ett mycket tunt nysnötäcke. Jag åkte skidor på sjön den där dagen och upptäckte två färska löpor av ett djur med stora tassar. De gick tvärs över sjön där den är som bredast, den ena åt öster och den andra åt väster. På västra sidan försvann spåren på en mycket trampad stig, på östra sidan bland ris och växter utan snötäcke.

Järvens gång över Nydalasjön

Jag gissade på lodjur men kände mig inte alldeles säker. Jag fotograferade spåren för att senare fråga länsstyrelsens rovdjursspårare. De kunde berätta att det var en järv som gästat Nydalasjön!

Järven förekommer i Västerbottens län nästan enbart i fjällen och den fjällnära skogen. Inga järvlyor har påträffats öster om inlandsvägen. Det finns dock inget som säger att järven inte skulle kunna sprida sig österut. Faktiskt har det förekommit föryngring i Västernorrlands län under några år.

Antagligen var järven en tillfällig besökare vid Nydala. Man kan tänka sig att den kom från öster och att den inte kände sig väl till mods när den kom in på de upptrampade stigarna väster om Olle Fiskares väg. Då vände den och sprang tillbaka över sjön. Vart vet vi inte!

Rapportör på Nydalasjöns is: Gudrun Norstedt.

Järven går lite inåt med tassarna. Järven har stora tassar med fem tår

Sidan uppdaterades 2010-06-28


[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]