[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Nätverket] [Arkiv]


Insändare publicerad i Västerbottens-Kuriren 26 november 2008

Ta tag i frågan om stugorna vid Nydalasjön

För snart tre år sedan beslutade Umeå kommunfullmäktige att införa ett tillfälligt rivningsstopp för stugorna vid Nydalsjön medan kommunen funderade vidare kring områdets framtid.

Nu har arbetet med hur området skall utformas kommit igång. Frågan om vad som skall gälla för stugorna verkar däremot ha fallit mellan stolarna. Luttrade stuginnehavare får fortsätta vänta på ett avgörande besked från kommunen: Är det värt att rusta upp eller inte? Vi andra som räknas till det rörliga friluftslivet och bara nyttjar området och njuter av stugmiljön vill också få klarhet. Vi är måna om att stugorna inte rivs, men också att de får behålla sin nuvarande karaktär.

Och det börjar bli bråttom! Det gäller framför allt de stugor som ägs av kommunen men som idag saknar hyresgäst. Förfallet går fort när ingen vårdande hand finns där. För dessa stugor borde kommunen känna ett särskilt ansvar.

Att ˝den gamla stugmiljön fortfarande bibehållit en genuin karaktär som är värdefull att bevara˝, slås också fast i den kulturhistoriska inventering som Västerbottens museum genomförde 2006 på uppdrag av kommunen. Vi vill därför att kommunen skyndsamt tar tag i stugfrågan innan det oåterkalleligen är för sent!

 

Gunnar Andersson

Ludmila Andersson

Anna Birve

Lennart Frostesjö

Mats Hellgren

Yvonne Lindblom

Annika Nordstrand

Gudrun Norstedt

Mari Redeborn

Nora Räthzel

Frida Skoglund

Janne Vaattovaara

Ann J:son Wigelius

Birgitta Wiklund

Cajsa Åkesson

Nätverket för Nydalas nyttjare, Umeå

 

Sidan uppdaterades 2010-06-28


[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]