[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Nätverket] [Arkiv]


Pressmeddelande inför aktion

”omvänd vandalism” 1 juni 2003

På söndag samlas en grupp umebor vid Nydalasjön för att börja rusta upp en ödestuga. Den tillhör kommunen, som dock inte utför något underhåll. Ett antal entusiaster som tröttnat på att se hur området utarmas har nu bestämt sig för att på egen hand vända utvecklingen. Vill man kan man kalla det för omvänd vandalism. Att bygga upp i stället för att riva ned.

Den stuga som i första hand kommer att få omvårdnad kallas för Holken. Det är en av de vackraste och äldsta stugorna vid Nydalasjön, troligen från 1920-talet, röd med vita knutar och gröna fönsterluckor. Stilen är nationalromantisk med brutna takfall och en paviljongliknande entréveranda. Det är en njutning att gå omkring i det lilla huset och betrakta alla detaljer som är utformade med stor skicklighet och känsla för skönhet. Till huset hör en gäststuga med öppen spis och veranda. Museets byggnadsantikvarie har i ett yttrande till kommunen (2002-01-24) förklarat att Holken bör bevaras.

Kommunen löste in Holken för ett antal år sedan, men inget underhåll har gjorts sedan dess. Det har lockat dit vandaler som krossat fönsterrutor och klottrat ned innerväggar. Den inredning som fanns har stulits. Själva huset är dock i förvånansvärt gott skick.

Många umebor som ofta rör sig vid Nydalasjön lider av att se en så vacker stuga förfalla. Därför kommer några frivilliga nu att gripa sig an det allra mest akuta underhållet. Arbetet påbörjas på söndag och kommer att fortsätta vid flera tillfällen i sommar. Det handlar minst av allt om någon ockupation utan om en insats för att stoppa förfallet tills kommunen inser hur viktig den gamla stugbebyggelsen är för Nydalaområdets atmosfär.

Bakom aktionen står Nätverket för Nydalas nyttjare, som bildades 2002. Det är ett partipolitiskt oberoende nätverk för alla som utnyttjar området till motion och avkoppling och som sätter värde på den gamla stugbebyggelsen. Sedan nätverket bildades har 2 200 namn samlats in för stugornas bevarande. Opinionsarbetet bemöts mycket positivt och det är uppenbart att det finns ett starkt stöd bland allmänheten för ett bevarande av stugbebyggelsen vid Nydalasjön.

Media välkomnas till Holken på söndag 1 juni mellan 13 och 17! Holken ligger på Nydalasjöns nordöstra sida. Från badet fortsätter man på grusvägen söderut i ungefär en kilometer. Stugan är den sista på vänster hand innan man kommer fram till vägbommen vid Dödmanviken.

Bilder från aktionen


[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]