[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Nätverket] [Arkiv]


 

Pressmeddelande om den glada nyheten

om Holkens uthyrning 29 november 2005

Äntligen liv i Holken!

Nätverket för Nydalas nyttjare har sedan några år engagerat sig för att stugorna vid Nydalasjön ska få finnas kvar. Det är med glädje vi ser att det börjar röra på sig i frågan, och att Kommunfullmäktige i Umeå förhoppningvis snart kommer att ändra dagens rivningspolitik. Den motion som ligger med krav om stopp för rivningar och att kulturhistorisk inventering ska göras har hittills behandlats väl i de kommunala församlingarna, senast förra veckan.

En nyhet som verkligen gjort oss glada är att Ersboda Slöjdförening har fått arrendera den stuga som kallas Holken, som är en av de finaste och charmigaste stugorna kring sjön, och som varit akut rivningshotad. Holken fick välförtjänt uppmärksamhet för ett par år sedan då Nätverket städade upp kring stugan. Holken blev en symbol för den strävan Nätverket och andra haft för att övertyga Umeås kommunpolitiker att ändra rivningspolitiken kring sjön.

Vi vet att slöjdföreningen kommer att ta hand om stugan på ett bra sätt, och vi vill lyckönska dem med detta.

Det är fler rivningshotade stugor vid sjön som är i behov av att någon förbarmar sig över dem, och vi hoppas nu att kommunen ger andra föreningar möjlighet att få ta hand om stugor på samma sätt som slöjdföreningen. Vi vet att ansökningar gjorts från andra föreningar, men att kommunen nekat uthyrning. Det är synd om de tomma stugorna ska hinna förfalla ännu mer, speciellt då beslutet om stopp för rivningar kan vara nära.


[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]