[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]


En stugas historia

Stuga 119 sedd från sjösidan, omkring 1940.

Stuga 119 ligger på Nydalasjöns östra sida, strax söder om Kärleksviken. Den byggdes 1932 av vännerna Alfred Carlsson och Einar Granberg. Båda arbetade på Gimonäs sågverk, där Alfred var förste sågare och Einar stabbläggare. Alfreds dotter Gunvor, som välvilligt lånat ut de gamla bilderna, vill minnas att byggnadsåret också var det år då pappan för första gången fick två veckors semester. Bilden ovan är tagen omkring 1940.

Familjerna Carlsson och Granberg utnyttjade stugan tillsammans. Familjerna bodde i stugan hela sommaren. Bortsett från under den korta semestern cyklade fäderna till arbetet på morgonen. Ibland gav sig också kvinnorna och barnen iväg på cykel för att handla eller utföra ärenden.

Stugan var delad i två likadana halvor med varsitt litet kök och ett rum, samt ett litet sovloft ovanpå. Varje familj hade en ytterdörr som ledde ut på verandan, som var avdelad med ett tygskynke.

Gruppbild på familjerna Carlsson och Granberg omkring 1936.Hilma Carlsson (t.h.) tillsammans med svägerskan Berna.

På bilden till vänster ses stående Berna Bäckström (gift med Hilmas bror Hjalmar), Hilma och Alfred Carlsson samt Einar och Lilly Granberg. Barnen är Roland, Gertrud och Siri Granberg, Gunvor Carlsson samt lille Lennart Granberg i hatt. Bilden togs troligen 1936. På bilden till höger, som också är från 1930-talet, umgås Berna och Hilma på verandan. Observera det randiga tygstycke i bakgrunden som delar verandan i två halvor.

Kaffe i det gröna omkring 1940.

På bilden ovan ses Lilly Granberg till höger, troligen tillsammans med en svägerska. I gräset sitter Lennart Granberg till vänster och hans bror Roland till höger. Pojken i mitten är son till gästen. Bilden är tagen omkring 1940. Stugan i bakgrunden står kvar och är fortfarande ett väl utnyttjat sommarnöje.

Stugans vidare öden

 


[Hem] [Friluftskarta] [Stugor] [Historia] [Framtid] [Nätverket] [Arkiv] [Gästbok]